WordPress Meetup Utrecht 21 juni 2018

WordPress Meetup Utrecht 21 juni 2018

Roel Veldhuizen •

Als deel van de Utrechtse WordPress community helpen we graag mee aan events rondom WordPress, zeker in Utrecht.  Vandaar dat we mede-organisatoren zijn van de WordPress Meetup Utrecht.  Afgelopen donderdag was het weer zover. De opzet: een klassieke meetup opzet (we doen ook wel eens wat anders) waar we twee sprekers hadden: Maarten Alrichs over een goede back-up en recovery en Jan Willem Oostendorp over het kiezen van goede plugins. Hier – onze – main take aways.

Lees meer
Google My Business – Posts

Google My Business – Posts

Roel Veldhuizen •

Vandaag ondekte ik iets nieuws! Zoals ieder bedrijf Googlede ik vanmorgen onze bedrijfsnaam nog maar eens een keer. Nu weet ik dat Inesta vaak verward wordt met Andrés Iniesta, de voetballer van FC Barcelona. Ook op Google wordt dit altijd weer duidelijk als ik op Inesta zoek. Nu is dat natuurlijk niet mijn ontdekking van vandaag. Mijn ontdekking vandaag was dat je blogposts en andere interessante items van je website beter inzichtelijk kan maken via Google My Business.

Lees meer
Beveilig je WordPress beter met 2FA

Beveilig je WordPress beter met 2FA

Brandon Kroes •

Waarschijnlijk heb je de term 2FA al wel eens langs zien komen, het betekend namelijk two factor authentication. Two factor authentication zorgt voor een extra beveiliging bij het inloggen naast een gebruikernaam en wachtwoord. Er zijn drie verschillende types;  iets wat een gebruiker weet (bijv. een pincode), iets wat een gebruiker heeft (bijv. telefoon) of iets wat een gebruiker is (bijv. vingerafdruk).

Bij de meeste banken is dit al een verplichte login methode. Bij de ING wordt bijvoorbeeld gebruik gemaakt van de bekende TAN codes. Na het moment dat je inlogt met je gebruikersnaam en wachtwoord wordt er een SMS bericht gestuurd naar je telefoon. Je heb dus altijd je telefoon nodig om te verifieren dat jij echt jij bent.

Hoe je dat kan installeren op een WordPress site heb ik hieronder beschreven.

Lees meer
Plugin of thema vertalen in WordPress

Plugin of thema vertalen in WordPress

Brandon Kroes •

Wellicht wil je een WordPress thema of plugin beschikbaarstellen aan een breder publiek of bouw je een website die in meerdere talen beschikbaar moet zijn. Of wellicht gebruik je een plugin die alleen nog over een Engelse taal beschikt en wil je daar de Nederlandse aan toevoegen. Hiervoor moet je de plugin of thema vertalen in WordPress.

Nu is het tijd voor het echte werk: het zelf coderen van vertaalbare zinnen. Zelf coderen klinkt misschien als veel werk, maar dat is het absoluut niet. WordPress heeft namelijk een aantal functies ingebouwd die het heel simpel maken om dit voor elkaar te krijgen.

Om een plugin of een thema te vertalen, moet er allereerst een load_plugin_textdomain of een load_theme_textdomain worden ingevuld in de root van de plugin of thema. Hierna worden deze stappen uitgelegd.

Lees meer
Sneller werken met WordPress Command Line Interface

Sneller werken met WordPress Command Line Interface

Roel Veldhuizen •

Ook mij overkomt het: je weet dat een nieuwe tool of techniek je veel tijd gaat besparen of je werk een stuk gemakkelijker gaat maken – en toch stel je het gebruik ervan nog even uit. Een voorbeeld van zo’n nuttige tool is WordPress Command Line Interface, oftewel WP-CLI. Wat houdt deze tool in en hoe werk je ermee? Deze vragen worden in dit artikel beantwoord.

WP-CLI maakt het mogelijk om handelingen die je normaliter via WordPress admin zou doen, uit te voeren via de commandline. Nu vraag je je waarschijnlijk direct af: waarom zou ik dat willen? Allereerst werk je via WP-CLI veel sneller dan via WordPress admin. Als je een aantal commando’s uit je hoofd kent, kun je als ontwikkelaar vlot informatie opvragen over bijvoorbeeld posts, post meta of taxonomies. Ten tweede kun je veel meer acties uitvoeren met WP-CLI. Wil je een nieuwe WordPress installatie maken? Of wil je een search en replace doen in de database? Dat kan allemaal via WP-CLI.

Lees meer
Google analytics spam

Google analytics spam

Roel Veldhuizen •

Veel websites hebben last van Google analytics spam, die een vertekend beeld geven van de eigenlijk resultaten. Het aantal bezoekers lijkt heel hoog maar als je verder kijkt naar de bronnen kom je er achter dat je verkeer komt van sites als free-floating-buttons en get-your-social-buttons.info. Als je vervolgens op die websites gaat kijken waar dan een link naar jouw website staat kan je niets vinden.

Lees meer
Pushover app: Mobiele berichten van je website

Pushover app: Mobiele berichten van je website

Roel Veldhuizen •

Er zijn veel gebeurtenissen op je website die vanzelfsprekend zijn en je met enige regelmaat in de gaten houdt. Als je bijvoorbeeld een webshop hebt zal je dagelijks kijken of er bestellingen zijn. Waarschijnlijk krijg je hier een bericht van in je mailbox en zijn de orders terug te vinden in je systeem. Er zijn ook veel gebeurtenissen die minder vaak voor komen en je toch niet wil missen. Voor kleinere ondernemingen kan dat bijvoorbeeld een het invullen van een contactformulier zijn. Wij proberen bij klanten soms specifieke fouten in de gaten te houden. Daar willen wij dan graag bericht van krijgen op onze telefoon. In dit artikel vertellen we hoe ervoor zorgen dat we hiervan op de hoogte blijven, namelijk met de Pushover app.

Lees meer