< Terug naar overzicht

Google analytics spam

Google analytics spam

Roel Veldhuizen • 2 december 2015

Veel websites hebben last van Google analytics spam, die een vertekend beeld geven van de eigenlijk resultaten. Het aantal bezoekers lijkt heel hoog maar als je verder kijkt naar de bronnen kom je er achter dat je verkeer komt van sites als free-floating-buttons en get-your-social-buttons.info. Als je vervolgens op die websites gaat kijken waar dan een link naar jouw website staat kan je niets vinden.

ScreenClip

Er zijn, bij mijn weten, twee oplossingen. De meest voor de hand liggende is alle spam domeinen uit je resultaten te filteren. Het vervelende aan deze oplossing is dat je dit altijd up-to-date moet houden en binnen no-time met heel veel filters zit.

De oplossing

Voor de tweede oplossing moet je begrijpen wat er gebeurd. De ‘bezoekers’ die via de spam domeinen komt zijn eigenlijk geen bezoekers. Door de spammers worden er willekeurig Google analytics codes uitgeprobeerd om zo een bezoek te registreren. Ze weten dus waarschijnlijk helemaal niet wie ze spammen.

Het zijn dus geen echte bezoeken wat belangrijk is voor de oplossing. We gaan er namelijk voor zorgen dat alleen bezoeken die op jouw domein hebben plaats gevonden geregisteerd worden.

De eerste stap is om naar de filters te gaan in Google analytics. Dit kan via beheer en dan naar de filters. Voeg daar een nieuwe filter toe.

filters_analytics

Om het juiste filter toe te voegen is de eerste stap er een goede naam aan geven (1) en het filter type op Aangepast zetten. In de plaats van het uitsluiten van resultaten willen we alleen resultaten opnemen die aan een voorwaarde voldoen (2).  De voorwaarde is dat (3) de hostnaam gelijk moet zijn aan jouw hostnaam (4) in ons geval is dat inesta.nl. Mocht je je Google analytics code op meerdere domeinen gebruiken dan moet je hier meerdere domeinen neer zetten gescheiden door een |

host_filter_google_analytics