< Terug naar overzicht

Sneller werken met WordPress Command Line Interface

Sneller werken met WordPress Command Line Interface

Roel Veldhuizen • 9 augustus 2016

Ook mij overkomt het: je weet dat een nieuwe tool of techniek je veel tijd gaat besparen of je werk een stuk gemakkelijker gaat maken – en toch stel je het gebruik ervan nog even uit. Een voorbeeld van zo’n nuttige tool is WordPress Command Line Interface, oftewel WP-CLI. Wat houdt deze tool in en hoe werk je ermee? Deze vragen worden in dit artikel beantwoord.

WP-CLI maakt het mogelijk om handelingen die je normaliter via WordPress admin zou doen, uit te voeren via de commandline. Nu vraag je je waarschijnlijk direct af: waarom zou ik dat willen? Allereerst werk je via WP-CLI veel sneller dan via WordPress admin. Als je een aantal commando’s uit je hoofd kent, kun je als ontwikkelaar vlot informatie opvragen over bijvoorbeeld posts, post meta of taxonomies. Ten tweede kun je veel meer acties uitvoeren met WP-CLI. Wil je een nieuwe WordPress installatie maken? Of wil je een search en replace doen in de database? Dat kan allemaal via WP-CLI.

WordPress installeren via WP-CLI

Het is belangrijk om te weten dat WP-CLI geen WordPress is; het is een aparte tool. Je kunt WP-CLI geïnstalleerd hebben zonder reeds gebruik te maken van WordPress. Zo zijn er al een aantal hosting providers die WP-CLI geïnstalleerd hebben.

Hoe kun je WP-CLI zelf installeren?

Een uitgebreide WP-CLI installatiehandleiding beschikbaar online en kun je hier lezen.

Let op! Er is namelijk een gemakkelijkere manier: je kunt VVV installeren (dan moet je je nog even verdiepen in Vagrant). Daarbij is WP-CLI namelijk standaard geïnstalleerd. Voor meer informatie zie de git repository.

Aan de slag met WP-CLI: commando’s
Heb je WP-CLI eenmaal geïnstalleerd? Dan kun je ermee aan de slag! Via het commando ‘wp’, gevolgd door de actie die je wilt doen, kun je WordPress commando’s uitvoeren.

Hieronder zullen we het installatie commando toelichten. Om WordPress te installeren, moet je WordPress eerst downloaden. Dat hoeft met WP-CLI niet langer via WordPress.org, maar kan uitgevoerd worden met een commando:

wp core download –locale=nl_NL

Op deze manier download je de WordPress core met Nederlandse taalondersteuning. Vervolgens moet je een wp-config (WordPress configuratie) aanmaken. Deze actie voer je uit met het volgende commando:

wp core config –dbname=test –dbuser=root –dbpass=root

Dan kom je aan bij de laatste stap: het uitvoeren van de installatie. Hiervoor is het volgende commando nodig:

wp core install –url=inesta.nl –title=Inesta –admin_user=admin –admin_password=password –[email protected]

Klaar is Kees! Het lijkt in eerste instantie misschien wat lastig om WP-CLI te installeren, zeker als je gewend bent aan de installatie via de normale weg. Gelukkig is de hierboven beschreven uitvoering een eenmalig proces. Verder is het vanuit je lokale machine enorm gemakkelijk om een nieuwe WordPress instantie op te zetten. Je hoeft niet langer naar WordPress.org en door de wizard heen te klikken.

Naast de in dit artikel besproken installatiehandeling zijn er legio aanvullende commando’s die je kunt uitvoeren via WP-CLI. Zodra je je er even toe zet om de commando’s meester te worden, kun je vervolgens enorm veel tijd besparen door te werken met WP-CLI. Heb je hulp nodig bij het gebruikt van de command line? Laat het ons dan weten!