< Terug naar overzicht

WordPress Meetup Utrecht 21 juni 2018

WordPress Meetup Utrecht 21 juni 2018

Roel Veldhuizen • 22 juni 2018

Als deel van de Utrechtse WordPress community helpen we graag mee aan events rondom WordPress, zeker in Utrecht.  Vandaar dat we mede-organisatoren zijn van de WordPress Meetup Utrecht.  Afgelopen donderdag was het weer zover. De opzet: een klassieke meetup opzet (we doen ook wel eens wat anders) waar we twee sprekers hadden: Maarten Alrichs over een goede back-up en recovery en Jan Willem Oostendorp over het kiezen van goede plugins. Hier – onze – main take aways.

Maarten Ahlrichs: “Backup en recovery goed ingeregeld, is noodzakelijk voor iedere WordPress gebruiker”

De boodschap van Maarten is helder, en herkenbaar. Het gebeurd nogal eens dat er “iets” fout gaat en je website niet meer, of lastig, te redden is zonder een goede back-up.  Het verhaal is misschien heel eenvoudig samen te vatten als; maak vaak backups en zorg dat ze off-site (op een andere plek dan op jou hosting) komen te staan. Zo wordt er in dit voorbeeld gebruik gemaakt van UpdraftPlus waarbij je gemakkelijk back-ups kan draaien en dat de backups gekopieerd worden naar Google Drive zodat je niet meer afhankelijk bent van jou hosting. De strategie die Maarten aanraad is om practisch voor iedere wijziging een back-up te maken.

Jan Willem Oostendorp: “Hoe kies je een goede plugin uit, waar moet je opletten”

Jan Willem maakt het ons nog even pijnlijk duidelijk hoeveel keus er is in plug-ins en dat daar veel slechte of niet meer onderhouden plug-ins tussen zitten. Er zijn een aantal indicatoren of een plug-in een goede keus kan zijn of niet. Zo kan je op de WordPress.org site zien hoeveel installaties er zijn en of een recente versie van de plugins beschikbaar is. Als een plug-in al een paar jaar niet meer ge-update is. Kan je die dan nog wel vertrouwen?

Een andere indicator kan zijn of er een premium versie beschikbaar is. Die kan je extra functionaliteiten gegeven die wellicht goed kan gebruiken. Zelfs als je de betaalde versie niet nodig hebt kan het wat zeggen omdat een ontwikkelaar, omdat die er ook inkomsten uithaald, hopelijk meer betrokken is bij de plug-in dan een ontwikkellaar die het wellicht allemaal in zijn/haar vrije tijd doet.

Pro-tip voor developers is om even te kijken naar de code van de plug-in: Zijn er filter en actions aanwezig? Zo, ja dan is de kans groter dat je als developer de functionaliteit naar je hand kan zetten.

WordPress Meetup Utrecht

Voor wie is de WordPress Meetup Utrecht geschikt? In het principe voor iedereen. Al zou je misschien op de meetup pagina en programma een beetje in gaten willen houden. De onderwerpen wissellen van beginner WordPress tot zeer technisch maar ook komen meer marketing gerelateerde zaken aanbod of hebben wee meetups in de kroeg of hebben we meetups in andere vorm. Suggesties? Altijd welkom!